Udeleženci: Elvis Halilović (oblikovalec, Ondu), Urška Jurman (kulturna delavka, RogLab), Lenart J. Kučić (novinar, Delo), Marjeta Lavrič (direktorica Centra kulture Španski borci), Eva Perčič (neodvisna raziskovalka, Slovenia Coworking)
Respondentka: Vesna Čopič (predavateljica in raziskovalka kulturnih politik, FDV UL)
Moderator: Aidan Cerar (sociolog, zaposlen na Regionalni razvojni agenciji Ljubljanske urbane regije)

Posvet je organiziran v sodelovanju z RogLabom – pilotnim projektom za bodoči Center Rog.

Na posvetu bomo razpravljali o tem, kakšen naj bo sodoben produkcijski center oz. institucija za podporo ustvarjalnim, umetniškim in kulturnim dejavnostim. Kakšni produkcijski, upravljavski in ekonomski modeli so primerni času, ko na eni strani javni sektor vlaga v kulturo vse bolj z idejo generiranja ekonomske vrednosti, hkrati pa se javna sredstva za kulturo vse bolj krčijo, modeli javnih institucij pa še kar odslikavajo koncept vseprisotne države blaginje oz. njenega dejanskega manka? Na drugi strani se zdi, da so se sanje o srečnem zakonu med ustvarjalnimi in kulturnimi dejavnostmi ter gospodarstvom zbudile v nočno moro finančne in ekonomske krize, ki je močno prizadela zasebni sektor in dokončno razkrila aporije neoliberalnega modela tržne ekonomije. Ob vsem tem pa nove družbene platforme in odprtokodni modeli počasi, a vztrajno razvijajo nove produkcijske, upravljavske in ekonomske modele.

RogLab je pilotni projekt za razvoj sodobnega produkcijskega centra na področju oblikovanja, arhitekture in vizualnih umetnosti – Centra Rog v Ljubljani. RogLab domuje v kontejnerskem objektu v neposredni bližini nekdanje tovarne Rog. Njegov integralni del je 3D-delavnica, ki ponuja tehnologijo in storitve na področju hitrega prototipiranja in deluje kot mini vozlišče ustvarjalnih dejavnosti in meddisciplinarnega sodelovanja. Program RogLaba izvaja partnerska mreža, ki povezuje nevladne organizacije, kulturne, raziskovalne in izobraževalne ustanove ter zasebna podjetja.

http://roglab.si/sl