Plavajoče mesto je samozadostna modularna platforma, postavljena z namenom testiranja samozadostnih tehnologij in principov bivanja na drugi ravni. Objekt je oblikovan in narejen tako, da ne pušča negativnih posledic na okolju, v katerem se nahaja. Vse potrebno za udobno bivanje je na mestu zagotovljeno z rocket stove kuhalniki in ogrevalniki, naravnim prezračevanjem pod objektom, akvaponičnim sistemom, rastlinjakom, solarnim kompostnim straniščem, prefiltrirano jezersko vodo in udobnim bivanjskim ter delovnim prostorom za prebivalce otoka.

Osrednje bivalne enote so narejene iz geodezičnih kupol premera petih metrov, ki so postavljene na mreži lesenih tramov in recikliranih IBC zabojnikov za transport tekočin, ki omogočajo plovnost celotnega objekta.

Mesto je bilo v osnovi zasnovano za umetnike z vsega sveta, ki lahko na njem delajo in ustvarjajo v popolni izolaciji od preostale družbe. Uporaba modernih pripomočkov, kot so mobilni telefoni, računalniki in radii, je omejena, ali še bolje popolnoma prepovedana. To omogoča, da se posameznikov miselni proces sprosti in umiri ter da se preneha neprestano obleganje z enormnimi količinami vizualnega in avdio materiala, ki nas obdaja v vsakdanjem življenju. Drugi cilj projekta je bilo izobraževanje in razlaga preprostih rešitev samozadostnih tehnologij in prijemov.

Projekt je bil do neke mere končan, vendar nikoli ni zaživel v polnem čaru in zagonu, h kateremu sem stremel. Zahvala za nezanimanje gre mestnim oblastem in drugim deklarativnim podpornikom.

Elvis Halilović se je rodil leta 1987 v Slovenj Gradcu. Študiral je industrijsko oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in na ASP v Krakovu. Med razstavami, na katerih je sodeloval, so: Unicum, 1. trienale keramike v Narodnem muzeju Ljubljana, 2009; Oko za oko (razstava selekcije del študentov ALUO), 2009; ALUO UL letna razstava, Mestni muzej Ljubljana, 2009; Razstava keramike Interreci/Prepletanja, Galerija Meduza Koper, 2009: Opposite Poles, Hunter College, New York, 2011; foto objekti, Galerija Simulaker, Novo Mesto, 2011; Plavajoče mesto, Velenje. Leta 2013 je prejel nagrado zlata ptica za oblikovanje.