Cluster je mreža osmih struktur, ki se vse ukvarjajo z vizualno umetnostjo in se nahajajo na rezidenčnih obrobjih večjih evropskih mest, ena pa v Holonu, tako da mreža sega do Bližnjega Vzhoda. Vsaka od struktur se aktivno vpleta v svoj lokalni kontekst tako, da razvija povezave s svojim neposrednim okoljem, hkrati pa je tudi prisotna na mednarodni ravni s projekti in deljenjem znanja.

Vsem članicam je skupno, da se nahajajo na rezidenčnih obrobjih večjih evropskih mest, da so manjše do srednje velikosti, da se posvečajo naročilom ali produkciji sodobne umetnosti, tako je nastala umetnost pogosto eksperimentalna, procesualna, ali raziskovalna; k sodelovanju vabijo domače in tuje umetnike, producirajo dela, ki izhajajo iz lokalnega konteksta; zaposleni v institucijah in organizacijah si dejavno prizadevajo za izboljšanje odnosov med krajevno skupnostjo in njihovo organizacijo. V letih 2012 in 2013 skupina kolektivno obiskuje vsako od organizacij v mreži, da pobliže preuči načine, kako vsak od njih deluje v odnosu do svojega prostora. Članice Clustra so: CAC Brétigny, Brétigny s/Orge, Francija; CA2M Centro Dos De Mayo, Madrid, Španija; Casco – Office for Art, Design and Theory, Utrecht, Nizozemska; Les Laboratoires d’Aubervilliers, Aubervilliers, Francija; Tensta Konsthall, Stockholm, Švedska; The Israeli Center for Digital Art, Holon, Izrael; The Showroom, London, Velika Britanija; Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., Ljubljana, Slovenija.

Tokratni obisk v Ljubljani se vključuje v program posvetov 7. Trienala sodobne umetnosti v Sloveniji – U3, ker je bila kustosinja letošnjega trienalaNataša Petrešin Bachelez tudi članica mreže Cluster v okviru Les Laboratoires d’Aubervilliers, v Aubervilliersu, na obrobju Pariza.

http://www.clusternetwork.eu