SANJALNIK

11.09, 18.00
Lokacija: Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM)

Besedilo: Anja Novak
Nastopajo: Maruša Majer, Anja Novak, Vid Klemenc
Režija: Simon Belak
Koreografija: Klemen Janežič
Skladatelj: Dominik Steklasa
Scenografija: Nika Rupnik
Glasbena spremljava: Anja Novak, Ana Obreza, Aljaž Bastič
Producent: Gledališče Glej (predstava je nastala v okviru Glej, rezident 2013)

Poezija, sanje, gledališče, vlak. Alegorično potovanje skozi pokrajino sanj. Devet postaj, devet smrti. Vlak, ki nikamor ne pripelje in se nikjer ne ustavi. Ujetnik neskončnih tračnic, ki brzi zato, ker teče čas. Zato, da teče čas. Devet postaj, devet smrti. Mimo okna bežijo spomini, v sosednjem kupeju okusi, v naslednjem vagonu dotiki. Kurjač kida lanske ljubezni v kotel sanj. Devet postaj, devet smrti.
Proces nastajanja Sanjalnika je razpiranje sanj in sledenje asociacijam. V logiki gledališča ves čas iščemo prostor za sanje in v sanjah gledališče. Tako sanje kot poezija so na odru problematične, ker učinkujejo najmočneje prav na točki, tik preden se sesedejo v prazne znake in patos. Pridružite se nam in poglejte, kako se izmikamo tej pasti.

ČETRTEK

25.09, 18.00
Lokacija: Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM)

Režija: Nina Šorak (G-FART)
Dramaturgija: Zala Sajko (G-FART)
Igrata: Nika Rozman, Stane Tomazin
Scenografija: Hanna Juta Kozar

Misel na predstavo se je rodila ob poslušanju pesmi. Pesmi z naslovom »Četrtek«. Ker se kot G-FART-ovci ukvarjamo predvsem z iskanjem pravega načina, kako vzbuditi čutnost gledalca, se je prav tu ponudila priložnost prevoda neubesedljivega na oder. Kako preslikati občutke, ki jih dobimo ob poslušanju prav te pesmi? Kako postaviti na oder tisti košček praznine posameznika, ko se zazre proti obzorju in obmolkne?
Pri iskanju situacije smo se ustavili pri ljubezenskem diskurzu. Ta je danes izredno samoten; podcenjujejo ga in se iz njega norčujejo. Vse, kar zna, je zaiti v patos, to pa pri gledalcu nikoli ne zbudi realnih čustev. S Četrtkom bi radi spomnili na dejstvo, da smo se vsi že kdaj dotaknili te samosti.

G-FART je nastal leta 2011 v krogu študentov, ki so obiskovali seminar Sebastijana Horvata na AGRFT. Že prvo leto so ustvarili gledališki festival Prezir, ki se je loteval raziskovanja slovenskih ekspresionističnih enodejank. Leta 2012 so ustvarili’Prezir dve, katerega osnovno vodilo je bilo eksperimentalno gledališče. V letošnjem letu pa so bili kot skupina povabljeni na rezidenco v gledališče Glej, kjer so že uspešno izvedli del svojega programa. Člani skupine so si v poetiki med seboj zelo različni; kar jih bistveno druži, je samo skrb za gledališče