Riba smrdi pri glavi.

Oblast nam na simboličen, a odkrit način že več kot dve desetletji dokazuje, da ji je na njej specifični način mar za kulturo, enakost pred zakoni in dobrobit vseh prebivalcev države. Tako nam skuša prihraniti tudi miselne napore; razmišljanje ni le razmeroma naporna dejavnost, lahko je celo nevarna. Tudi zaradi recesije je treba z njim varčevati. V duhu egalitarnosti stremimo k temu, da bomo vsi prav kmalu imeli enako velike in enako polne možgane. Tako so košček svoje glave že darovali kmečki puntarji, Primož Trubar, Valentin Vodnik, France Prešeren, Ivan Cankar in drugi. Medtem ko se obglavljamo, pa se dva dečka homoerotično ruvata in tekmujeta za plen.

(Perica reže raci rep, narod si bo (ob)sodbo pisal sam.)

Matija Plevnik je umetnostni zgodovinar in vodja (kurator) Galerije PLEVNIK-KRONKOWSKA v Celju. Organizira razstave in skrbi za promocijo sodobnih umetniških praks.

Kaja Avberšek je ilustratorka, oblikovalka, avtorica stripov. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je članica uredništva mednarodne revije za alternativni avtorski strip Stripburger in avtorica več stripovskih knjižnih publikacij in likovnih podob serije interaktivnih razstav izvirnih glasbenih instrumentov ter animiranih zvočnih gledaliških predstav (s skladateljem in režiserjem Petrom Kusom). Redno razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah. Svoja dela v tiskanih medijih objavlja doma in v tujini. Za knjižni ovitek prejela je Brumnovo nagrado na 4. bienalu vidnih sporočil Slovenije.