Resilients: Cuttlefish & Versor delavnica
11.–14. september 2013 , 10:30–17:30, +MSUM

MATRICA PRIKAZOVALNIKOV HIPERLOČLJIVOSTI, KI JIH POGANJA MREŽA MIKRORAČUNALNIKOV RASPBERRY PI IN GEOMETRIČNA ALGEBRA

PRVA HARDVERSKA IN SOFTVERSKA DELAVNICA LABORATORIJA SYSTEMICS (UNIVERSITY OF CALIFORNIA SANTA BARBARA MEDIA ARTS AND TECHNOLOGY) IN PACT SYSTEMS (PROJEKT ATOL COMMUNICATIONS TECHNOLOGIES)

Vabimo vas na delavnico, ki bo potekala od 11. do 14. septembra med 10:30 in 17:30 v prostorih Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM). Udeleženci delavnice se bodo pobliže spoznali z dvema okviroma za prakticiranje amaterske znanosti (citizen science) – Cuttlefish Display in programsko okolje za geometrično algebro (GA) Versor.

S sistemom Cuttlefish bomo z miniračunalniki Raspberry Pi iz 16 ekranov skonstruirali prikazovalnik v hiperločljivosti. Poudarek bo na programski kodi in na mehanični konstrukciji. Udeleženci bodo pridobili znanje o cenovno dostopni tehnologiji, s katerim se bodo lahko pozneje tudi sami lotili projektov, ki temeljijo na delovanju medijskih predvajalnikov v t.i. clustrih oz. skupinah.

Posvečali se bomo tudi Versorju, s katerim bodo udeleženci stopili v svet naprednega geometričnega razmišljanja, saj se bomo srečali z n-dimenzionalnimi sistemi in ne-evklidsko računalniško grafiko. Geometrična algebra odpira vrata v skrivnosti vse od kvantnega računalništva do robotske kinematike, a četudi se sliši zelo zapleteno, abstraktno in naporno (ah, že spet Peljhan in njegovi pajdaši), gre v resnici za nepredvidljivo in razburljivo popotovanje, na katerem bomo skupaj gotovo prišli do številnih novih odkritij.

Za udeležbo na delavnici ne potrebujete obširnega računalniškega predznanja, vam pa predhodno poznavanje tehnologij, kot so Linux, Raspbery Pi, c/C++, LiaJIT, OpenGL in Digital Audio, ne bo ovira, ampak boste tu dobili priložnost za bolj poglobljeno razumevanje.

Delavnico bosta pod budnim očesom Marka Peljhana vodila Karl Yerkes in Pablo Colapinto.

Karl Yerkes deluje predvsem kot raziskovalec na področju vgrajenih računalniških sistemov, inovativnih glasbenih vmesnikov, multimedijskih sistemov in skupinskega uprizarjanja. Je doktorski študent na Oddelku za medijske umetnosti in tehnologijo na UCSB in je skupaj z Dannyjem Bazom in Markom Peljhanom izbran kot rezidenčni umetnik Instituta SETI (www.seti.org) v letih 2013-2015.
Pablo Colapinto je filmski in video umetnik in računalniški znanstvenik, ki raziskuje predvsem področje geometrične algebre. Je eden glavnih razvijalcev laboratorija AlloSphere, ki se ukvarja s potopitvijo v 3D generirana okolja. Colapinto sodeluje tudi s teoretskimi in eksperimentalnimi fiziki za računalniško modeliranje n-dimenzionalnih okolij in je tako kot Yerkes doktorski študent na Oddelku za medijske umetnosti in tehnologijo na UCSB pri prof. Marku Peljhanu.

Udeleženci delavnice naj – če lahko – s seboj prinesejo prenosni računalnik, predvsem pa radovednost in sproščen pristop. Versor je testiran zlasti na OS X  in Linux sistemih, a potrudili se bomo, da tudi tisti, ki uporabljate Okna, ne boste ostali brez možnosti za eksperimentiranje.

Projekt je del razstave  U3 – 7. trienale sodobne umetnosti v Sloveniji.
Produkcija: Zavod Projekt Atol v sodelovanju z Ljudmilo in Systemics Lab MAT UCSB, Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.